Bakgrund

 

Jag började arbeta med silver i början av 1970-talet. Sedan 1990 har jag varit aktiv silversmed på heltid i egen verkstad. Intresset för konst har jag alltid haft inom mig. Uppvuxen i Bromma med en konstsamlande pappa inspirerades jag mer och mer till konstnärliga aktiviteter. Jag har alltid haft en håg och längtan att uttrycka mig i färg och form.

Konstvetenskap läste jag parallellt med att jag var elev hos den framstående silverkonstnären Olle Ohlsson. Silver är verkligen ett fascinerande material med en speciell strålkraft. Mitt mål är att försöka få fram ljuset i silvret genom att skapa enkla oregelbundna konkava och konvexa former. Det är en långsam och krävande process speciellt med corpus som t ex kannor eller vaser.

För att forma silverplåten hamrar jag den mot ett järn med samma krökning som jag vill få fram. När den sedan är färdig skall den filas, slipas med slipvax och poleras med polervax. Till sist glödgas formen, badas i betsbad och kratsas med mässingsborste. Hela denna procedur sker tre gånger så att en varaktig silveryta erhålles.

Min första egna verkstad skapade jag hemma i villan i Stocksund. Senare har jag haft verkstad i både Farsta, Gubbängen och Högdalen söder om Stockholm. Då tog jag ofta hem mina kunder för visning i bostaden som var centralt belägen nära Östermalmstorg.

GENOMFÖRDA UTSTÄLLNINGAR OCH BESTÄLLNINGAR

Till en början medverkade jag i ett antal samlingsutställningar innan jag 1985 hade min första separatutställning i Stocksunds bibliotek. År 1991 hade jag min första separata utställning inne i Stockholm på galleri Österdahl på Köpmangatan i Gamla Stan. Det var en stor framgång att få ställa ut på detta väletablerade galleri. Några har säkert varit där och träffat ”Svarta Damen” som galleristen Märtha kallades. Hon var nämligen alltid klädd i svart. Utställningen blev mycket uppskattad och även recenserad av Åke Livstedt i Svenska Dagbladet.

En annan höjdpunkt var en samlingsutställning på Historiska Museet 1995, då jag blev utvald att representera med en mjölkkanna som jag döpte till ”Mimers Källa”. Vi skulle vara inspirerade av forntiden. Kannan var i silver och Odens öga i 23 karats guld låg på kanten av kannan på väg att ”ramla” ner i ”Mimers Källa”. Kannan köptes redan första dagen av en storsamlare av konsthantverk och stor donator till bl a Nationalmuseum.

I februari 2001 ställde jag ut på Galleri Dialog i Gamla Stan tillsammans med min man Carl-Gustaf, som i sin seniortillvaro arbetar som skulptör. Utställningen blev mycket lyckad med stor försäljning och även text och bilder i Svenska Dagbladet.. Materialen silver och brons kompletterar varandra vackert. Jag arbetar också med guld så det var ju faktiskt en utställning med föremål i både silver, guld och brons.

Utöver ovanstående har jag även ställt ut vid ett stort antal företag i stockholmstrakten, bland vilka kan nämnas SPP, Folksam, Pripps, SE-banken, Skanska, Vasakronan och Sandvik. Överallt har mina arbeten uppskattats, inte minst min idé att låta ljuset reflekteras i mjuka silverformer.

Fick en glädjande beställning att skapa en trearmad silverljusstake för den gamla vackra Vallentuna kyrka. Den pryder nu dess fina predikstol. En annan stor beställning gällde att skapa ett dussin matbestick för en adelsfamilj med instämplat vapen på varje skaft. Skaften var helt osymmetriska vilket blev både unikt och mycket uppskattat.

#000116

#000116